5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητό σας

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητό σας

Αν έχετε μπερδευτεί σχετικά με το λάδι του αυτοκινήτου για το πότε είναι η σωστή στιγμή για να το αλλάξετε, πόσο συχνά το αλλάζετε, ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το αυτοκίνητό σας στο βρες συνεργεία μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

1. Πότε να αλλάξετε το λάδι

Η απάντηση σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις είναι η ίδια: Ελέγξτε το εγχειρίδιο του κατόχου σας. Θα πρέπει να είναι η Βίβλος συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινήτου σας. Μην κάνετε υποθέσεις για το διάστημα με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες ή καθοδήγηση από μηχανικούς που επωφελούνται από την εργασία, επειδή ο συγχρονισμός έχει εξελιχθεί με τα χρόνια.

Πολλά αυτοκίνητα, παραλαβές και SUV διαθέτουν πλέον οθόνες υπενθύμισης σέρβις που ειδοποιούν τους οδηγούς πότε να αλλάξουν το λάδι τους. «Αυτά τα συστήματα παρακολουθούν συνήθως τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχει διανύσει ένα όχημα και επίσης μετράνε πόσο σκληρά οδηγείται το αυτοκίνητο και προσαρμόζονται ανάλογα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει το λάδι σας αμέσως μόλις λάβετε μια τέτοια ειδοποίηση.

2. Πόσο συχνά ελέγχετε τη στάθμη λαδιού

Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα λαδιού του αυτοκινήτου σας. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έδειξαν ότι ακόμη και τα νεότερα αυτοκίνητα χρειάζονται το λάδι να ξεπεράσει τις αλλαγές. Προτείνουμε τον έλεγχο της στάθμης λαδιού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Φροντίστε να κάνετε επισκευές στο πρώτο σημάδι διαρροής. Ελέγξτε το εγχειρίδιο κατόχου και ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή. Ορισμένα νεότερα αυτοκίνητα διαθέτουν ηλεκτρονικές οθόνες λαδιού και δεν έχουν παραδοσιακά στάμπα για χειροκίνητο έλεγχο.

Εάν έχετε ένα δείκτη στάθμης και το ελέγχετε μόνοι σας, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο σε επίπεδο έδαφος. Εάν ο κινητήρας λειτουργεί, προσέξτε πιθανά καυτά σημεία κάτω από την κουκούλα. Με τον κινητήρα σβηστό, ανοίξτε την κουκούλα του αυτοκινήτου και βρείτε το δείκτη. Τραβήξτε το δείκτη στάθμης από τον κινητήρα και σκουπίστε τυχόν λάδι από το άκρο του. Στη συνέχεια, εισάγετε τη ράβδο μέτρησης πίσω στο σωλήνα του και σπρώξτε τη μέχρι την πίσω. Τραβήξτε το προς τα έξω και αυτή τη φορά κοιτάξτε γρήγορα και τις δύο πλευρές του δείκτη μέτρησης για να δείτε πού βρίσκεται το λάδι. Κάθε δείκτης στάθμης λαδιού έχει κάποιο τρόπο να δείξει τη σωστή στάθμη λαδιού, είτε πρόκειται για δύο οπές, τα γράμματα L και H (χαμηλή και υψηλή), τις λέξεις MIN και MAX, ή απλά μια περιοχή crosshatching.

Εάν το πάνω μέρος του λαδιού βρίσκεται ανάμεσα στα δύο σημάδια ή εντός της διασταυρούμενης περιοχής, το επίπεδο είναι καλό. Αλλά αν το λάδι είναι κάτω από το ελάχιστο σημάδι, πρέπει να προσθέσετε λάδι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα του λαδιού. Θα πρέπει να φαίνεται καφέ ή μαύρο. Αλλά αν έχει μια ελαφριά, γαλακτώδη εμφάνιση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή ψυκτικού στον κινητήρα. Κοιτάξτε προσεκτικά τυχόν μεταλλικά σωματίδια, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει εσωτερική ζημιά στον κινητήρα. Εάν δείτε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, παραδώστε το αυτοκίνητο σε έναν μηχανικό για περαιτέρω διάγνωση. Εάν όλα είναι εντάξει, σκουπίστε ξανά το δείκτη στάθμης και τοποθετήστε το ξανά στον σωλήνα του, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως τοποθετημένο. Κλείστε την κουκούλα και τελειώσατε.

3. Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το λάδι

Κάποιοι ορκίζονται από τον κανόνα «κάθε 5.000 χιλιόμετρα ή κάθε 3 μήνες», αλλά οι εξελίξεις στους κινητήρες και το λάδι έχουν κάνει αυτή την καθοδήγηση ξεπερασμένη. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διαστήματα αλλαγής λαδιού στα 7.500 ή ακόμα και 10.000 χιλιόμετρα και 6 ή 12 μήνες για το χρόνο. “Το εγχειρίδιο του κατόχου σας έχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το αυτοκίνητό σας από οποιονδήποτε μηχανικό. Μην μιλάτε πολύ συχνά για αλλαγές λαδιών. Ακολουθήστε το εγχειρίδιο και ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας πρέπει να παραμείνει καλά λιπασμένος και να λειτουργεί καλά.

Εάν δεν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας πολύ, το λάδι σας πρέπει να διατηρείται φρέσκο. Ακόμα κι αν οδηγείτε λιγότερα χιλιόμετρα κάθε χρόνο από ό, τι προτείνει η αυτοκινητοβιομηχανία σας να αλλάξετε λάδι (ας πούμε, 6.000 χιλιόμετρα, με προτεινόμενα διαστήματα αλλαγής λαδιού στα 7.500 χιλιόμετρα), θα πρέπει να συνεχίζετε να αλλάζετε το λάδι δύο φορές το χρόνο. Γιατί; Το λάδι καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικό καθώς περνάει ο καιρός, και αν δεν υπάρχει στον κινητήρα αρκετά ζεστό, η υπερβολική υγρασία που σχηματίζεται δεν θα αφαιρεθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

4. Επιλέγοντας το σωστό λάδι για το αυτοκίνητό σας

Και πάλι, ρίξτε μια ματιά στο εγχειρίδιο του κατόχου σας. «Μην πηγαίνεται σε συνθετικό λάδι αν δεν υπάρχει ανάγκη. Σε πολλά νεότερα μοντέλα, το βάρος του λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι τυπωμένο στο καπάκι όπου προσθέτετε λάδι. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι συνιστάται ή απαιτείται από την αυτοκινητοβιομηχανία σας προτού επισκεφτείτε τον μηχανικό σας, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το κόστος του λαδιού που βάζουν. Εάν έχετε πολύ παλαιότερο αυτοκίνητο, χρειάζεστε ειδικό λάδι κινητήρα; Όχι αν λειτουργεί καλά. Εάν δεν είστε σίγουροι για το λάδι που πρέπει να χρησιμοποιείτε, επειδή δεν έχετε εγχειρίδιο κατόχου, επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο.

5. Χρειάζεστε συνθετικό λάδι;

Συμβατικό λάδι κινητήρα έναντι συνθετικού λαδιού κινητήρα. «Μόνο αν το ζητήσει ο κατασκευαστής σας επειδή μπορεί να κοστίσει από δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από το συμβατικό λάδι. Το συνθετικό λάδι έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο αποτελεσματικό στην αντοχή σε καταστροφή (και λόγω αυτού, διαρκεί περισσότερο) και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν καταστάσεις όπου αυτή η αντίσταση στη βλάβη μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής του κινητήρα σας.

Εάν κάνετε πολλά σύντομα ταξίδια, το τυποποιημένο λάδι κινητήρα μπορεί ποτέ να μην ζεσταθεί αρκετά για να κάψει την υγρασία και τις ακαθαρσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην κάνει αρκετά για να προστατεύσει τον κινητήρα σας. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο τρόπος ζωής σας. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με πολύ κρύους χειμώνες ή πολύ ζεστά καλοκαίρια, ή εάν χρησιμοποιείτε το όχημά σας για ρυμούλκηση ή μεταφορά βαρέων υλικών, το συνθετικό λάδι είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Ενώ το συνθετικό κρατά γενικά καλύτερα και μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα χιλιόμετρα, είναι εξίσου σημαντικό να μην επεκτείνουμε τις αλλαγές λαδιού πέρα ​​από το χρονικό διάστημα που συνιστά ο κατασκευαστής – συνήθως έξι μήνες ή ένα χρόνο εάν είναι ένας κινητήρας που δεν κινείται πολλά χιλιόμετρα ή σε πολλά σύντομα ταξίδια. Μερικά μοντέλα Volkswagen και Toyota είχαν προβλήματα λάσπης στο παρελθόν. Αυτό το υπόλειμμα, που σχηματίζεται όταν διασπάται το λάδι, μπορεί να εμποδίσει τη ροή λαδιού, οδηγώντας στον γρήγορο θάνατο ενός κινητήρα. Το συνθετικό λάδι θα ήταν επωφελές σε αυτούς τους κινητήρες επειδή βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης ιλύος, συμβάλλοντας στην παράταση της διάρκειας ζωής του κινητήρα.

Leave your comment
Comment
Name
Email