Διάγνωση κατάθλιψης

Διάγνωση κατάθλιψης

Η ακριβής αιτία της κατάθλιψης είναι άγνωστη. Φαίνεται ότι είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα συνδέονται συχνά με μια ανισορροπία σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου και με ορμονικές αλλαγές.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν συγγενείς με την πάθηση, αν και οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο υπεύθυνο. Τα τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ή ένα ιστορικό παιδικού τραύματος, μπορούν να προκαλέσουν καταθλιπτικές περιόδους για μερικούς ανθρώπους. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε κατάθλιψη εάν έχετε επίσης ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ADHD, άγχος και χρόνιο πόνο. Άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη επίσης.

Η μέση ηλικία κατά την πρώτη διάγνωση είναι 32 ετών, αλλά 3,3 τοις εκατό των εφήβων ηλικίας 13 έως 18 έχουν υποστεί μείζονα κατάθλιψη. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό ψυχικής υγείας για αξιολόγηση. Η κατάθλιψη φέρνει προβλήματα διάθεσης, ξεχασμό και αδυναμία εστίασης.

Οι καταθλιπτικές διαθέσεις είναι διεισδυτικές και χρόνιες και δεν έχουν κανένα προκλητικό γεγονός ή αιτία.

Μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να «αποσπάσετε τον εαυτό σας».

Τα άτομα με κατάθλιψη είναι ληθαργικά και δεν μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα λόγω έλλειψης ενέργειας. Συχνά κοιμούνται αμέσως, αλλά ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα με άγχος και αρνητικές σκέψεις. Ορισμένα φάρμακα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με την κατάθλιψη. Μέρος της ακριβούς διάγνωσης συνεργάζεται με το γιατρό σας για να αποκλείσει αυτές τις άλλες δυνατότητες μέσω φυσικής εξέτασης, ψυχολογικής συνέντευξης και εργαστηριακών εξετάσεων.

Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να μπορεί γρήγορα και εύκολα να διαγνώσει την κατάθλιψη. Οι εργαστηριακές εξετάσεις ενδέχεται να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις που υποπτεύεται ο γιατρός σας, όπως υποθυρεοειδισμό. Μια εξέταση μπορεί να εμφανίσει φυσικά σημάδια κατάθλιψης όπως λήθαργο ή αργές κινήσεις, κακή συγκέντρωση, έλλειψη επαφής με τα μάτια ή δάκρυα.

Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας και να πάρετε μια πλήρη λίστα συμπτωμάτων μαζί σας. Φροντίστε να εξηγήσετε για πόσο καιρό αντιμετωπίζετε συμπτώματα και αν είχατε στο παρελθόν περιόδους κατάθλιψης. Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσετε το σωστό σχέδιο θεραπείας με τον γιατρό σας.

Επιλογές θεραπείας για κατάθλιψη

Σύμφωνα με μελέτες, το 80 έως 90 τοις εκατό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση με τη θεραπεία και σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν κάποιο έλεγχο των συμπτωμάτων. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας άτομο πάσχετε από κατάθλιψη, υπάρχει ελπίδα. Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικό, το οποίο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλούς ανθρώπους, αλλά όχι μια γρήγορη λύση. Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικό δεν βλέπουν κανένα όφελος για τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Συνήθως χρειάζονται 8 έως 10 εβδομάδες για να δείτε το πλήρες όφελος αυτού του φαρμάκου. Οι ψυχολόγοι συνήθως προτείνουν δύο τύπους θεραπείας για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης: γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και διαπροσωπική θεραπεία (IPT).

Το CBT είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία ψυχοθεραπείας που εστιάζει στην αναστροφή των αρνητικών προτύπων σκέψης και στη διδασκαλία θετικών μηχανισμών αντιμετώπισης σε ασθενείς, οι οποίοι εργάζονται για τον έλεγχο των συνδέσεων μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.

Το IPT για κατάθλιψη δίνει έμφαση στις σχέσεις μεταξύ των συμπτωμάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων του ασθενούς. Συνιστάται συνήθως για παιδιά και εφήβους με κατάθλιψη, αλλά πολλοί ενήλικες το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τα ζητήματα κοινωνικής λειτουργίας και προσωπικότητας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ούτε η ψυχοθεραπεία ούτε η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν τα συμπτώματα, η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Τα άτομα με ήπια κατάθλιψη αναφέρουν βελτιωμένα συμπτώματα αφού κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός και η επιδίωξη προσωπικών ενδιαφερόντων χόμπι.

Leave your comment
Comment
Name
Email